Frågor om massagebehandlingar

Det kan kännas en hel del, men det behöver inte göra det. Det beror helt på om du kommer på en behandlande massage eller bara i allmänt avslappningssyfte.

När terapeuten arbetar med kundens spända muskler i en mer behandlande massage kan det kännas en del. Det får dock aldrig vara en ’dålig’ smärta, men att ha ett bestämt tryck gör att resultat ofta kommer tidigare. Så det som ofta kallas ’gottont’ eller ’skönont’ är inget negativt. Däremot ska det som sagt aldrig bli en obehaglig smärta, då spänner du dig istället och resultatet blir det motsatta mot vad vi försöker åstadkomma.

Vi anpassar självklart behandlingen helt efter dina behov och önskemål. Tycker du att massören arbetar för mjukt eller för hårt, eller att du vill ha mer eller mindre massage på någon kroppsdel, är det bara att säga till. Välkommen att boka din massagebehandling.

Om du önskar helkroppsmassage så boka 60 eller 90 minuter. På kortare behandlingslängder blir det annars väldigt lite massage per behandlingsområde. Om man bokar 90 min kan man utöver en helkroppsmassage hinna med extra fokus på vissa områden där du kanske är extra stel eller tycker det är extra skönt med massage. Eller varför inte avsluta med en skön ansikts- och huvudmassage?

45 min brukar många välja när de önskar massage bara på vissa delar, t ex rygg, nacke och axlar eller ben och armar. Om man är van vid massage kan man ibland ta hela 60 min på enstaka områden som t.ex. på rygg, nacke och axlar. Om man däremot är ny på massage, eller om det var länge sedan man gick senast, så är det bättre att börja med 45 min så att du inte blir alltför öm i dagarna efter och går och spänner dig på grund av det.

30 min, vår kortaste behandlingslängd, kan passa bra vid regelbundna återbesök vid behandling av mindre problemområden. 30 min kan även passa bra om du är ny på massage och bara vill prova på hur det känns, och du väljer då själv, precis som på alla våra behandlingslängder, var du önskar din massage. Du kan läsa om våra massagebehandlingar här.

Det är väldigt individuellt. Hur ofta du och din kropp behöver massage beror på en mängd olika faktorer såsom arbetsställningar och rörelsemönster i vardagen, din hållning, om du ofta känner dig stressad m.m. Det vill säga sådant som kan bygga på dina problem. Om du har minskat på orsakerna till problemen och samtidigt börjar gå på behandlingar så kommer ihållande resultat komma som snabbast.

Många kunder besöker oss någon gång i månaden för att det är skönt och i förebyggande syfte, och i flera fall även för att få bort sin värk eller hålla den under kontroll. Medan andra har mer smärta och problem, och då, för att få så bra resultat som möjligt, kommer mer ofta. I det senare fallet, om du har problem av t ex smärta/stelhet, är det rekommenderat att komma en till två gånger i veckan i några veckor för att få så bra och snabbt resultat som möjligt.

Under behandlingen arbetar man direkt på muskler och hud och du får därför vara avklädd på de delar som ska masseras. Delar som inte masseras för tillfället täcks över med handdukar för att man inte ska känna sig avklädd och för att slippa frysa. Underkläderna behåller man på.

Man kan se massagen som ett träningspass för kroppen, man trycker och töjer i muskler, senor m.m. vilket även påverkar blodkärl och nerver. Det gör att kroppen tillfälligt får fokusera på mycket annat som sätts igång i kroppen istället för att läka ut förkylningen. Enkelt kan man säga att om du inte skulle få för dig att träna eller hålla igång som vanligt i ditt förkylningstillstånd ska du inte heller gå på massage. Detta för att undvika att förkylningen ska ta längre tid att läka ut. Det finns även risk att du smittar massören eller övriga kunder på mottagningen. Läs om våra olika behandlingar här.

Ja, det finns många fördelar med massage när du är gravid. De första 12 veckorna är vi dock försiktiga, kontrollera under dessa veckor med den massör du bokar hos om det är okej med massagen. Det finns ingen forskning som tyder på att massage ska ha någon negativ effekt under denna tid heller, men graviditeten är då i sin känsligaste fas och som massör önskar man inte höra att det skulle kunna vara massagens fel om något negativt skulle ske under dessa veckor. Massage vid graviditet har i studier visat sig bl.a. minska oro och smärta, lägre nivåer av stresshormoner och färre komplikationer under förlossningen och tiden efter födseln. Ett par studier om massagens effekter vid graviditet hittar du under forskning om massagens effekter.

När du börjar få stor mage och inte längre har möjlighet att vara magliggande på massagebänken kan du istället sitta på en bakvänd stol för att vi ska komma åt resten av ryggen eller, som de flesta föredrar, ligga på sidan på massagebänken. När vi masserar t.ex. nacke eller kroppens framsida kan du dock ligga på rygg precis som vanligt om det går bra för dig som gravid.

Massageterapeuterna Anette, Zsolt, Jeanette, Daiga, Helena och Mai har speciella justerbara kuddar för gravida vilket gör att du oftast kan ligga bekvämt på mage även när den blivit stor. Dessa kuddar är inte alltid på mottagningarna så om du önskar använda en sådan kan du i meddelanderutan när du bokar skriva att du önskar använda gravidmassagekudden. Boka då minst ett dygn i förväg så att terapeuten hinner få med sig den till mottagningen. Välj Klassisk massage när du ska välja behandlingstyp i bokningen. Välkommen att boka din behandling!

Massage är det perfekta komplementet till träning, eftersom det återställer rörligheten och motverkar spänningar i musklerna. Det finns även flera studier på att massage minskar träningsvärk, ökar muskelfunktionen och minskar muskelutmattningen. Se bl a forskningen under forskning om massagens effekter.

Ja, många går på massage av den enkla anledningen att det helt enkelt är väldigt skönt och att det förebygger spänningar och värk. Man lär sig även att uppfatta den egna kroppens signaler i tid innan spänningarna börjar orsaka besvär.

Direkt efteråt kan du känna dig lite yrvaken eller behagligt ’mosig’ vilket inte är konstigt då spänningar har lösts upp, Oxytocin (ett ”lugn och ro-hormon”) har frisatts, blodtrycket sänkts m.m., men du blir snart pigg och välmående. Om det är en av dina första gånger på massage eller om det var länge sedan du gick sist och du får en någorlunda djupgående behandling kan du även få känslan av träningsvärk i musklerna i ett par dagar efteråt, detta är helt normalt och blir mindre för varje behandling du går på. Efter behandlingen får du ett glas vatten eftersom massage bl a ökar utsöndringen av vatten och avfallsprodukter genom njurarna.
Välkommen att boka en massage!

En massageterapeut har mer kunskap än massören i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik och behärskar förutom massage och muskeltöjningar, ytterligare en eller flera massageterapeutiska metoder. En massageterapeut kan arbeta direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten. Läs gärna om terapeuterna på våra mottagningar här.

Muskulering/Avancerad muskulering
Muskulering kombinerar undersökning, behandling och träning till en helhet. Med hjälp av frågor, kroppsläsning och diverse tester, såsom muskelfunktionstester och palpationstester, kan man avgöra vad som skall behandlas hos patienten. Behandlingen sker därefter med de behandlingsmetoder som krävs. I muskulering ingår främst följande behandlingsmetoder:

Massage (för att mjuka upp och få igång blodcirkulationen ordentligt före efterföljande behandlingar)
Longering (töjteknik för förlängning av för korta muskler)
Triggerpunktsbehandling (med direkta tryck löses dessa hyperirritabla ”muskelknutor” upp)
KAT-behandling (en spänd och förkortad muskel blir svag och kan därför inte alltid arbeta som tidigare. Kroppen känns stel och öm. Denna speciella töjteknik är effektivt förlösande på stela, trötta och spända muskler)
Efter avslutad behandling fås vid behov ett hemprogram individuellt utformat för varje patient.

Strain and Counterstrain
Ömma punkter (s.k. tender points) uppstår i spända muskler och vid felaktigt fungerande leder i kroppen och hindrar en leds normala rörlighet. Med hjälp av dessa punkter kan massageterapeuten bestämma exakt var positionen för största möjliga avslappning finns för musklerna runt specifika leder. Genom att hålla kvar denna position tillåts spända muskler att reflektoriskt slappna av så att leden kan återgå till sin normala funktion. Därvid avhjälps obehag och smärta i muskler och leder. Denna metod används främst vid rygg- och nackbesvär, både vid akuta och kroniska symtom.

Revolving
En behandlingsform baserad på en analys av kroppshållningen. Man korrigerar muskulär obalans vilket i denna teknik mycket bidrar till att frigöra andningen. De strukturer som berörs är den djupa muskulaturen och bindvävshinnorna.

Allmänna frågor om massage

Det finns hundratals olika massagemetoder runt om i världen. De allra flesta har hämtat sina grunder i den svenska klassiska massagen (swedish massage). Det är också den som blivit den mest använda massagemetoden i västvärlden och den som vi använder oss av.

Hippokrates, läkekonstens fader, skrev på 500-talet f Kr ”Läkaren måste kunna många ting, men i första hand massage… för massage kan strama upp en led som är för slapp och lösa upp en led som är för stel”.

I västerlandet fick massagen dåligt rykte p g a den religösa kluvenheten inför den potentiella kopplingen mellan synd och kroppslig stimulering. Den svenske gymnasten Per Henrik Ling kallas för massagens fader genom att han återgav den terapeutiska massagen dess goda rykte i hela Europa i slutet av 1800-talet.

År 1962 startade Axelsons Gymnastiska Institut och grundaren Hans Axelson är det namn man idag förknippar med svensk massage.

Främst var det dåtida sjukgymnaster som behandlade med massage. Massagen användes främst för att påskynda läkandet och tillfrisknandet under och efter sjukdomar och skador. I alla kulturer och i alla tider har massage även använts som en effektiv smärtlindringsmetod. Svensk massage blev den överlägset mest använda massagemetoden i hela världen.

I Sverige idag finns Branschrådet Svensk Massage som säkerställer kvaliteten på svensk massage i massörutbildningar runt om i Sverige genom nationella certifieringsprov.

Källa: Alternativ Medicin, Albert Bonniers Förlag
Massörers verksamhet och yrkesansvar, Branschrådet Svensk Massage
Massage, Hans Axelson

Idag konstaterar forskare världen över att massage, p g a dess specifika tryck och töjning på vävnaderna, framförallt på muskler, blodkärl, nerver och hud, påverkar det autonoma (icke viljestyrda) nervsystemet vilket sedan reflexmässigt ökar blodcirkulationen, hormoner som ger lugn frigörs och musklernas spänningsgrad minskar samtidigt som koncentrationsförmågan ökar och immunförsvaret stärks. Här kan du läsa sammandrag av ett antal forskningsresultat: Forskning om massagens effekter.

Massage har både rehabiliterande och förebyggande effekt. Massage kan användas som behandlingsform i många olika sammanhang för att stimulera och påverka muskler, leder, blodkärl och nerver. De positiva fysiska och mentala effekterna är många:

 • Har en antiinflammatorisk effekt.
 • Gör spända muskler mjuka och elastiska.
 • Ökar blodcirkulationen i musklerna.
 • Ökar lymfcirkulationen.
 • Stärker immunförsvaret.
 • Ökar nivån av kroppens eget ”lugn och ro-hormon” och ”må bra-hormon” samt minskar nivån av våra stresshormoner.
 • Motverkar ärrbildningar efter skador i muskelvävnad och andra mjukdelar.
 • Ger en djupare och lugnare andning.
 • Påverkar kroppens inre organ på ett positivt sätt.
 • Ökar borttransporten av slaggprodukter och vätska samt ökar upptagningsförmågan av syre och näringsämnen i vävnaderna.
 • Motverkar spänningshuvudvärk och andra spänningsrelaterade problem.
 • Ger en ökad kroppskännedom.
 • Har en avslappnande effekt på kroppen.
 • Har god effekt på träningsvärk och ansträngda muskler.
 • Motverkar spänningar vid smärttillstånd.
 • Motverkar stress.
 • Har en lugnande effekt på nervsystemet.
 • Ökar vår koncentrationsförmåga.
 • Humöret och sömnen förbättras.
 • Ökar kroppens allmänna välbefinnande.

Läs mer ingående om massagens effekter på kroppen enligt forskningen: Forskning om massagens effekter.

Källa: Alternativ Medicin, Albert Bonniers Förlag
Massörers verksamhet och yrkesansvar, Branschrådet Svensk Massage
Massage, Hans Axelson

Vår grundverksamhet är massagebehandlingar och därför handlar de flesta frågorna om det, men självklart svarar de terapeuter som erbjuder våra övriga behandlingar, som t ex osteopati, akupunktur och reflexologi, på frågor både via mail och telefon. Du hittar kontaktuppgifter till oss alla under om oss. Du kan även bli hänvisad till rätt person genom att maila kontakt@goteborgsmassage.se eller ringa/sms:a 0739-22 07 24.