Resultatkurva av massagebehandlingarna: Under halvåret med massage varannan vecka minskade nackproblemen avsevärt och han har inte haft en enda sjukskrivningsdag sedan dess.

Ur tidningen Kroppsterapeuten

En 59-årig man har arbetat som busschaufför i 30 år. Han har länge haft problem med nacke och axlar och har under årens lopp sökt hjälp inom vården.

Han har blivit röntgad, fått ultraljud och sjukgymnastik. Läkare har konstaterat att det inte är förslitningar utan att problemet beror på felaktiga arbetsställningar. Mannen har inte upplevt att vården har hjälpt honom att bli bättre. Mannen har haft omkring tre sjukskrivningsdagar per månad på grund av nackproblemen.

Resultat av massagebehandlingarna

En nyutbildad massör börjar arbeta på företaget och ger de anställda energimassage på stol. Mannen har fått massagebehandlingar á 20 minuter en gång varannan vecka under ett halvår, och sedan han började få massage har han inte varit sjukskriven en enda dag för nackproblem.

Arbetsgivares kostnad för anställds sjukfrånvaro per år 72 600 kr

Kostnader för massage för företaget per person och år 6 500 kr

I uträkningen är inte vinsten för minskad framtida sjukskrivning och de positiva effekterna av förbättrad produktivitet inberäknad.